Vitraliile – arta sticlei

vitralii

Un vitraliu este o compozitie decorativa ce are la baza multe bucatele de sticla colorata. De regula bucatelele de sticla colorata se pozitioneaza asimetric sau simetric pe o suprafata si sunt legate intre ele cu fire subtirele de plumb.

Istoria vitraliilor

Scotocind prin rafturile prafuite ale istorie gasim foarte multa informatie despre vitralii. Un lucru este cert – nimeni nu stie cu certitudine cand anume a aparut si s-a dezvoltat aceasta tehnica de a transforma o simpla sticla intr-o opera de arta, caci asta presupune un vitraliu.

Istoricii spun intr-un glas ca vitralii au aparut o data cu construirea bisericilor. Aici unii mentioneaza secolul al X ca fiind epoca in care a inceput construirea masiva a bisericilor, iar altii sunt de parerea ca primele vitralii au aparut in secolul al VI-lea in Bizant atunci cand se construia biserica Sf. Haghia Sophia. O tema pentru dezbateri!

Pentru prima data tehnica vitraliului a fost descrisa in anul 1100 de catrecalugarulTeophilus. Este cert ca pe parcursul anilor tehnica vitraliului a suferit modificari, mai bune sau mai proaste, insa in linii generale tehnica a ramasaceeasi. Pana in secolul al XVIII-lea vitraliile au avut o popularitate nebuna, care pentru un secol intra in declin si apoi reinvie gratie arhitectului A.W.N. Pugin. Insa oricum vitraliile raman a fi utilizate doar in decorarea bisericilor. Mai tarziufratii Bolton introduc vitraliul in decorul interior al caselor, deschizand astfel primul atelier de prelucrare a sticlei colorate din America.

In 1879 Luois Confort Tiffany vine cu ideea de inlocui firele de plumb utilizate in procesul de legare a bucatelelor de sticla cu folia de cupru. Acest lucru ii va permite sa utilizeze vitraliul in procesul de creare a abajururilor.

In secolul XX tehnica vitraliilor intra in declin din cauza unui grup de artistice practicau pictura abstracta ca tehnica de prelucrare a sticlei. Ulterior, pas cu pas tehnica vitraliilor revine in forta, iar actualmente vitraliile prezinta un interes sporit.

Vitraliile pot fi folosite:

 • la usile din interiorul locuintei cat si din exteriorul acesteia;
 • pentru a decora un geam din casa;
 • pentru a decora oglinzile;
 • pentru a decora si un geam termopan deja instalat, etc..

Vitraliile – modele si forme:

Actualmente datorita tehnologiile existente putem gasivitralii de diferite forme si modele. Vitraliile se clasifica in trei categorii:

 • vitralii cu figuri geometrice;
 • vitralii cu personaje (pot fi reprezentate atat animale cat si oameni);
 • vitralii cu figuri florale.

De asemenea mai deosebim:

 • vitralii multicolore;
 • vitralii monocolore;
 • vitralii bicolore;
 • vitralii in tonuri de gri (se intalnesc foarte rar).

Cum se realizeaza un vitraliu:

 1. mai intai de toate se face o macheta. Pe macheta se numeroteaza fiecare piesa din viitorul desen;
 2. apoi de marcheaza culorile fiecarei piese. De asemenea de indica si locurile unde vor fi firele de plumb;
 3. dupa se taie sticla in formele si marimile necesare;
 4. sticla se picteaza in culorile necesare si cu ajutorul focului se fixeaza culoarea;
 5. fiecare piesa a vitraliului se prinde la locul ei cu firele de plumb. 

Leave a Reply