Varza murata de la Mamanina

varza murata

În memoria probabil a fiecaruia, cuvinte cum ar fi “post” şi deasemeni “iarnă” sunt de regula asociate începand din anii copilăriei, cu o imagine a castronului cu varză murată, care e adusa de catre bunica din beci, care e galbenă ca soarele si avand o aromă deosebită.

De atunci , din copilarie, nimic parca nu s-a schimbat. In continuare, varza murată este şi acum un aliment de bază in perioada postului , a iernii, fiind consumată aşa, scoasă proaspat din putinică, sau fiind transformată în sarmale, in garnituri, sau de ce nu in plăcinte ori rulade.

Construirea facuta Marelui Zid Chinezesc , acest adevarat “şarpe” din pământ şi din piatră care e desfăşurat pe cateva mii de kilometri in curmezişul Asiei s-a putut face incluisv datorită acestei verze murate, aliment care a fost bază hranei sclavilor. Medicii chinezi le recomandau muncitorilor ca să fie hrăniţi , sa consume zilnic varză pusă la murat, alaturi de mărar, de leuştean, plus seminţe de chimen cat şi fructe de ienupăr, deasemeni puţin orez şi nu in ultimul rand, soia. În aproape o mie de ani in urma, din China , aceasta reţeta a fost preluată de catre popoarele din Rusia, ce aveau o astfel de experienţă în domeniu, ele punând mereu la murat diverse ierburi sălbatice.

Poate ceva mai simandicoşi, au rămas pentru câtva timp în expectativă europenii, ei fiind jenaţi cu precadere de mirosul acestei murături, insa au capitulat în final apreciind-o la justa ei valoare. Un anume căpitan din flota britanica, ce se numea James Cook, a adaugat varza murată în cadrul meniurilor marinarilor care plecau in cursă lungă, si in acest fel i-a salvat de avitaminoză.

Depozit vitaminelor sin varza aceasta conţine numeroase vitamine, cat si microelemente, săruri minerale, deasemeni acid ascorbic dar si vitamina C obtinuta prin prelucrarea termică facuta moderat si favorizează creşterea acestei cantităţi a vitaminei C, are si acid folic ce este conţinut cu precadere în cadrul frunzelor exterioare care sunt de culoare verde, are si magneziu , acesta restabilind vitalitatea in cazul persoanelor care sunt suprasolicitate.

Specialiştii în aceasta dietologie mentioneaza că in cazul anumitor bolnavi, varza murată e mai utila decât aceea care e proaspătă, asta datorită faptului că acei bacili acidolactici care sunt produşi în cadrul procesului de fermentare îmbogăţesc cu prezenta vitaminelor B1, B2, dar si B3, B6 şi B9.

Varza murată e practic unicul produs alimentar de tip vegetal ce are vitamina B12, înlăturănd oboseala cat şi anemia, ajutănd în cadrul luptei cu îmbătrânirea. Carența vitaminei – B12 se gaseste la vegetarienii care sunt convinşi şi deasemeni la persoanele ce sunt deja vârstnice. Aceasta generează palpitaţii, deasemeni slăbiciuni cats i pierdere de memorie şi nu in ultimul rand, scăderea auzului.

În 1948, în aceasta varză s-a descoperit prezenta unei substanţe antiulceroase – vitamina U, ce protejează in primul rand mucoasa tractului gastro-intestinal , cea care formeaza ulcerului şi deasemeni contribuie la procesul de tratare al ulceraţiilor. Sunt daesemeni prezente şi diverse alte vitamine cat şi microelemente, plus sărurile minerale, deasemeni glucide şi substanţe organice ce au rolul de a stimula producerea sucului gastric cat şi a secreţiei biliare. Mai multe detalii vezi pe site-ul : www.Mamanina.ro

Leave a Reply