Modalitati de obţinere si toate costurile certificatului energetic

certificat energetic

Si vânzarea dar in acelasi timp si închirierea de locuinţe si pentru orice alta clădire nu poate sa fie facuta legal decât daca proprietarul respectivei claditi are un certificat de performanţe energetica. Specialistii, atunci cand auditorii energetic care sunt specializati si atestati în firme ce sunt de profil afirma ca ceea ce trebuie sa stim in legatura cu o cladire se gaseste in documentul acesta care se numeste – certificat energetic.

Certificatul are in cadrul lui informaţiile care au legatuta de eficienţa locuintei din punctul de vedere energetic al respectivei clădiri si deasemeni de cantitatea de energie care este consumata ca sa se faca încălzirea, dar si iluminarea şi in acelai timp producerea apei calde menajere în toata clădirea si in apartamentul ce urmeaa sa fie vandut sau inchiriat.

Analizele dar şi calculele ce sunt facute pentru determinarea consumului energetic al respectivei clădiri sau apartament ce este făcut de catre specialistul – adica de auditorul energetic, acestea fiind incluse într-un document oficial ce este denumit – certificat de performanţa energetica.

Acest act defineşte minim doi indici ce sunt considerati ca fiind principali adica – clasa energetică , aceasta incepand si fiind catalogata de la A , respectiv aceea ce e considerata eficientă , care ajunge la litera G şi deasemeni o nota energetică ce e cuprinsa între 1 si ajunge pana la 100, aceasta fiind una mare, asadar mai bună.

Certificarea energetică la clădiri necesita si o analiza şi in acelasi timp calculele specifice ale consumului energetic , in cazul cand tinem cont de acele caracteristici ale clădirilor si intre acestea, una e importanta aceasta fiind nivelul izolarii termice care este legat de faţada ce se afla la exterior şi deasemeni la sol. Ferestreca şi pereţii, insa si terasele pe care le au clădirile sunt cele prin intermediul carora se pierde căldura care e in interior, cu precadere din cauza unei neetanseitatii sau deoarece exista nivel redus de izolare termica ce este asigurat in anumite cazuri cu niste materiale învechite sau depreciate, asa dupa cum sunt spre exemplu pereţii umezi si terasele care sunt stricate.

Documentul ce este întocmit o sa fie parafat de un specialistul ce este denumit – auditor energetic, acesta fiind atestat de catre Ministerul Dezvoltării Regionale şi  Administraţiei Publice. In lista de auditori energetici care pot sa profeseze in domeniul acesta , fiind intotdeauna atestaţi si incluzand date de contact pe care le au specialistii si care se gasesc afisate in cadrul site-urilor MDRAP şi deasemeni pe site-ul pe care sunt afisate informatiile care privesc cu precadere Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădirile din România.

Acte necesare pentru a se intocmi certificarea 

Pentru a fi facute analizele ce sunt necesare si deasemeni calculele, cel care este auditorul desemnat, are nevoie să i se puna la dispoziţie anumite documente, care ar fi :

  1. Actul de proprietate sau un extras al cartii funciare;
  2. Fişa cadastrală cat si releveul, respectivului apartament, sau al casei si clădirii.

Acel auditor energetic inspecteaza clădirea important fiind să i se puna la dispoziţie datele necesare in privinta caracteristicilor pe care echipamentele de încălzire le au, ca si conductele de încălzire şi cele de apă caldă menajeră.

Leave a Reply