Indicatoare/marcaje rutiere

transport rutierSoferi, pietoni, biciclisti, toti au in comun un singur scop: siguranta in transport. In fond, aceasta este o problema majora a societatii actuale, atat timp cat la nivel national, in fiecare an isi pierd viata in accidente de circulatie, aproximativ 3.000 de presoane. Un rol deosebit de important in ceea ce priveste siguranta rutiera, pe langa educatia rutiera, atentia si responsabilitatea, il au atat indicatoarele cat si marcajele rutiere. Cu alte cuvinte, indicatoarele si marcajele rutiere pot furniza informatii importante pentru imbunatatirea sigurantei rutiere. Ele reglementeaza, avertizeaza si orienteaza participantii la trafic.

Indicatoare rutiere

Indicatoarele rutiere fac parte din categoria mijloacelor de reglementare a circulatiei, prin intermediul carora se urmareste buna desfasurare a circulatiei rutiere, asigurand totodata fluenta acesteia in conditii de maxima siguranta, fara producerea de ambuteiaje si evenimente rutiere nedorite. Indicatoarele se impart in mai multe categorii, si anume :

– indicatoare de avertizare

– indicatoare de reglementare, care pot fi: de prioritate, de interzicere sau restrictie si de obligare

– indicatoare de orientare si informare, care la randul lor se impart in: indicatoare de orientare, de informare, de informare turistica, panouri aditionale si indicatoare kilometrice si hectometrice

– mijloace de semnalizare a lucrarilor, care pot fi de doua feluri si anume: indicatoare rutiere temporare si mijloace auxiliare de semnalizare a lucrarilor.

Din punct de vedere constructiv, toate acestea sunt realizate respectand culorile fondului si ale inscriptionarii precum si modalitatea de inscriptionare conforme cu standardele aflate in vigoare. Mai mult decat atat, pentru siguranta rutiera, vizibilitatea indicatoarelor trebuie verificata cu regularitate pentru ca acestea sa nu fie acoperite de crengile copacilor sau sa se estompeze din cauza soarelui. Dincolo de toate acestea, este necesara utilizarea de materiale retro-reflectorizante pentru a asigura vizibilitatea pe timp de noapte. Indicatoarele rutiere instalate la marginea carosabilului trebuie sa fie rare, deoarece participantii la trafic pot procesa doar o cantitate limitata de informatii la un anumit moment. De retinut este faptul ca, indicatoarele au forme specifice si sunt menite sa mentina circulatia intr-un ritm acceptabil in locurile unde nu sunt politisti care sa dirijeze traficul sau unde nu exista alte mijloace de semnalizare.

Marcajele rutiere

La fel ca indicatoarele rutiere, marcajele sunt elemente esentiale in ceea ce priveste siguranta pe drumurile publice, rolul acestora fiind de a ajuta la buna desfasurare a circulatiei rutiere. Dincolo de imporanta lui deosebita, calitatea marcajului rutier determina nivelul de siguranta al traficului.

Fie longitudinal, transversal, lateral, sau temporar pentru semnalizarea lucrarilor in zona drumului public, marcajul rutier trebuie realizat cu o vopsea profesionala care sa reziste in timp si care sa-si pastreze proprietatile chiar si sub actiunea intensa a factorilor externi naturali sau chimici care pot influenta in mod negativ calitatea vopselei. Asadar, o vopsea pentru marcaj rutier, trebuie nu doar sa prezinte o aplicare usoara, o putere mare de acoperire si o uscare rapida, ci trebuie sa prezinte si o durabilitate sporita si capacitate de pastrare a capacitatilor initiale in timp.

Datorita eficientei lor, marcajele rezonatoare, se bucura de o mare popularitate, fiind utilizate pe tot mai multe drumuri publice. Marcajele rezonatoare sunt incastrate in suprafata asfaltului pe acrosament sau intre bezile cu circulatie dintre sensuri opuse in combinatie cu marcajele rutiere obisnuite. Comparativ cu cele clasice, marcajele rezonatoare vibreaza si fac zgomot atunci cand un vehicul trece peste ele, alertand conducatorul auto la potentialul pericol de accident pe care il implica schimbarea benzilor.

In concluzie, participantul la trafic este cel responsabil de siguranta rutiera, motiv pentru care oricare ar fi masurile tehnice adoptate, eficacitatea politicii in domeniul sigurantei rutiere depinde in cea mai mare parte de comportamentul participantului la trafic.

Leave a Reply