Foraje pompe de caldura economia la factura de energie acopera investitia

foraje pompe de caldura

Gratie unei pompe de caldura, natura iti poate furniza in mod gratuit pana la 75% din energia de care ai nevoie pentru a-ti incalzi locuinta in perioada anotimpului rece, desi multe persoane sunt reticente in a face o astfel de alegere, din cauza costurilor destul de ridicate pentru achizitionare si foraje pompe de caldura. Insa, in cea mai mare masura bugetul alocat depinde si de tipul de pompa ales. Pretul pentru o pompa orizontala este de obicei mai mare decat al uneia pe verticala, insa acest tip este mai rentabil, putandu-se face astfel economie la facturile de energie pe o perioada indelungata.

Foraje pompe de caldura – lucrari necesare doar pentru tipul sol-apa

Forarea nu este absolut necesara atunci cand se opteaza pentru un asemenea sistem de incalzire, daca alegi o pompa de caldura aer-aer sau aer-apa, caldura este extrasa din mediul ambiant. Acest sistem este foarte usor de instalat si se poate efectua cu costuri mai mici. Insa daca optezi pentru o pompa care extrage caldura din sol sau dintr-o panza freatica, lucrarile pentru foraje pompe de caldura sunt necesare. Desi sunt mai scumpe si instalarea lor este mai costisitoare, acest tip este mult mai profitabil pe termen indelungat.

Foraje pompe de caldura pe verticala sau orizontala

O pompa de caldura sol-apa atrage caldura din sol, in timp ce una tip apa-apa o atrage din panza freatica. In cazul primei, caldura poate fi captata prin intermediul unui colector de caldura care poate fi amplasat orizontal sau vertical. O pompa orizontala poate fi ingropata la o adancime de circa 1,2 metri, deci nu trebuie facute sapaturi foarte adanci. In schimb, este necesara o suprafata de teren mai larga de amplasare. O pompa verticala necesita o suprafata mult mai mica, insa forajul va fi mai adanc. Este un sistem mai scump, care insa ofera o performanta mai buna. Pentru instalarea unei pompe apa-apa este esentiala prezenta unei panze freatice. Pentru a o instala, se foreaza doua puturi, unul pentru a aduce apa la suprafata, iar celalalt pentru a o intoarce in panza freatica, dupa ce caldura ei a fost absorbita. Avantajul este performanta pe care o prezinta, permitand economii consistente la factura de energie, iar dezavantajul este un cost de achizitie si instalare mai ridicat.

 Amplasamentul pentru foraje pompe de caldura

Daca optezi pentru un astfel de sistem de incalzire, trebuie sa identifici amplasamentul cel mai potrivit, bineinteles in prezenta unei panze freatice, in cazul tipului pe verticala, astfel incat, printr-o instalare corecta, sa obtii maximul de eficienta.

Lucrarile de foraje pompe de caldura trebuie facute de firme specializate care dispun de personal calificat si cu experienta si de tehnologii moderne de lucru. Se tine cont de tipul solului, care poate fi unul dur, alcatuit din roca si bolovani, sau, dimpotriva, poate fi un sol usor de patruns de utilajul folosit. Pe de alta parte, sfatul unui hidrogeolog este de cele mai multe ori strict necesar pentru a avea siguranta existentei panzei freatice.

Leave a Reply