Ce e un tanc de racire

tancuri de racire lapte

Fermele de lapte se bazează pe eficienta unui tanc de racire a laptelui pentru ca acesta menține laptele la o temperatură uniformă de aproximativ 4 grade C, în rezervoarele de lapte, până laptele este colectat pentru prelucrare ulterioară. Laptele este stocat la fermele specifice si se mentine calitatea acestuia. Mai mult este racit instant, de la 38 de grade Celsius la 4 grade C, atunci cand ajunge in rezervorul de lapte, totul datorita tancurilor de racire. Rezervorul este de obicei, echipat cu un mixer pentru a accelera procesul de răcire și se omogenizează laptele.

Tipuri de tancuri de racire a laptelui

Trebuie sa stiti ca sunt mai multe modele de tancuri de racire a laptelui. Unul dintre cele mai cunoscute este cel de racire directa. Partae inferioara a rezervorului a fost conceput ca un vaporizator, iar căldura laptelui trece prin peretele din oțel inoxidabil pentru agentul frigorific. Agentul frigorific se evapora, care ia caldura de la lapte. Deoarece vase de expansiune directe nu au un tampon rece, energie trebuie să fie disponibile întotdeauna. In acest tip de sistem, laptele este răcit în mod direct și agitat după sosirea în rezervor.

 

Un alt fel de tanc este cel care raceste ca gheata laptele. În sisteme de răcire indirectă, evaporatorul este situat într-un rezervor umplut cu agentul termic, care este cea mai mare parte de apă. Vaporizatorul constă dintr-un sistem de bobine sau conducte în care mediul de răcire se evaporă și răcește agentul termic. Cel mai mare avantaj al unui sistem de bancă de gheață este că permite capacitatea de răcire pentru a fi stocate într-un rezervor izolat cu un agent termic de tampon rece sau tampon de gheață. În zonele în care nu este suficientă energie, un sistem de bancă de gheață oferă o soluție de răcire eficientă. Formarea gheții în jurul conductelor din rezervor formează tamponul rece care poate fi utilizată pentru răcirea laptelui. Tampon rece face posibilă pentru răcire în zonele în care energia în momentele de vârf este mai scump sau în cazul în care utilizarea energiei electrice este limitat și înseamnă că sistemul de răcire poate fi oprit pentru a se evita o cursă de energie în timpul mulsului. Producția de rece poate apărea în perioadele când energia este ieftin, si poate fi extinsa pe o perioadă mai lungă, care să permită un compresor mic pentru a fi utilizate.

 

Eficiența energetică a sistemului indirectă este mai mic decât cel al sistemului directă, deoarece răcirea suportului cere un plus de energie. Consumul de energie al unui cooler bancă de gheata este de 23 W / l. Există două tipuri de echipamente de apă răcită. Primul este constructorul de gheață, care se acumulează gheață între muls, folosind o unitate de condensare mic care ruleaza pana la 18 ore pe zi. Al doilea este răcitorul de lichid pachet, care are o unitate de condensare de mare care ruleaza numai în timpul mulsului.

Si in Romania au ajuns tancuri de racire a laptelui

In anul 2013, Ministerul Agriculturii a faut un anul pentru toti primarii de comune, din Romanuia. Adica, in orice comuna de pe teritoriul tari vor exista tancuri de racire laptelui de pe www.Ideal-shoping.ro . Veste buna a fost ca, instalarae acetora va fi platita din bugetul statului. Investitia a juns sa coste 5 mii de euro, bani primiti de fiecare localtate. A fost si o conditie. Acestae face referire la asocierea fermierilor pentru ca laptele sa fie produs conform standardelor impuse de Uniunea Europeana, iar cumparatorii vor fi mai multi, mai ales ca firmele mari vor fi dispuse sa achizitioneze de la aceste centre de colectare. Mentioanm ca in momentul de fata sunt peste  zeci de mii de gospodarii care produc lapte neconform, fiind nevoie de peste 3 mii de tancuri de racire a laptelui.

Leave a Reply