Bloc de foie gras, o delicatesa cu o istorie de mii de ani

5b6a12ee2ed02ebe6735e2029516b884Cine nu a auzit de foie gras, de foie gras entier sau bloc de foie gras?! Insa tu stiai ca aceste delicatese sunt cunoscute de mii de ani si au fost degustate de mai marii conducatori ai lumii?

Scurt istoric foe gras si bloc de foie gras

“Foie gras” se pronunta corect “foa gra” si inseamna “ficat gras”. Este vorba despre un produs ce se prepara din ficat de gasca sau de rata, pasari ingrasate special in acest scop. Se face o ingrasare fortata numai cu boabe de porumb rezultand astfel aceasta delicatesa cunoscuta si apreciata de mii de ani. De retinut ca foie gras-ul apartine mostenirii gastronomice si culturale a Frantei si tocmai de aceea este protejat ca atare.

Daca este sa mergem pe urmele preparatului trebuie sa mentionam secolul XXV i. Hr., Egiptul Antic. Se pare ca din aceasta perioada figureaza primele date despre gastele indopate fortat. Desi nu exista date scrise despre procedura in sine, s-au descoperit desene explicite intr-un mormant de-al unui faraon din a cincia dinastie. De asemenea, de retinut si faptul ca pentru egipteni gasca era sacara si reprezenta nu numai sufletul faraonului, dar si legatura dintre viata eterna si lumea noastra.

In secolul V i. Hr. Cratinus descrie in amanunt procedura prin care gastele si ratele erau indopate pentru obtinerea foie-gras-ului, iar in Roma Antica acest preparat se afla la rang de cinste si se servea cu smochine. Dupa ce Imperiul Roman cade, foie gras-ul in Europa intra intr-un con de umbra, insa nu este uitat cu desavarsire de catre toata lumea. Se pare ca evreii au pastrat bine tehnica preluand-o de la egipteni si romani.

Insa adevarata cotitura in obtinerea unui foie gras excelent a avut loc in secolul XVI dupa ce a fost descoperita Lumea Noua, iar porumbul a fost aclimatizat in Franta. Acum apare foie gras-ul aromatizat cu nucsoara, cuisoare si coriandru, pateul in crusta, dar si prima edititie intitulata “L’Agriculture et Maison Rustique”, scrisa de Charls Estienne si Jean Liebault. Ei, bine, din acest punct nu a mai fost decat un pas si retetele au devenit tot mai sofisticate si au cucerit toata Europa, ba chiar toata lumea.

Retine si faptul ca foie gras-ul se prezinta sub 3 forme, la ora actuala:

  1. Foie gras entier, adica este vorba despre 1 sau 2 lobi ai ficatului ce pot fi gatiti – cuit, semi-gatiti – mi-cuit sau ficat proaspat – frais;
  2. Foie gras. Este preparat din bucati ce sunt apoi asamblate;
  3. Bloc de foie gras. Este un bloc gatit, are la baza minim 98% foie gras si este modelat intr-o forma cat mai compacta. Poate fi si impanat, adica avec morceaux

De unde cumpar foie gras si bloc de foie gras?

Pentru atunci cand vrei sa cumperi bloc de foie gras pentru a-ti impresiona invitatii intr-un mod cu totul si cu totul special, ia legatura cu Euro Indal. Aceasta iti pune la dispozitie specialitatea dorita, bloc de foie gras proportionat.

Poti folosi bloc de foie gras pentru a prepara pateuri delicioase, antreuri reci si nenumarate alte retete care mai de care mai apetisante si mai sofisticate. Tot de la Euro Indal poti cumpara foie gras de gasca sau de rata, confit de canard, piept de rata crud sau afumat, carne de prepelita sau carne de porc Mangalita. Raportul calitate pret este excelent!

Leave a Reply