Ambarcatiuni – Zoom-Biz

ambarcatiuniLa inceput, pentru a se deplasa pe apa, oamenii foloseau trunchiuri de copaci pe care ii miscau din loc cu ajutorul palmelor. Mai tarziu, au legat mai multe trunchiuri intre ele, obtinand astfel pluta, un “mijloc de transport” mai incapator, pe care il propulsau cu ajutorul unui bat.

In mod firesc, intre timp lucrurile au evoluat, iar in prezent, exista o gama variata de ambarcatiuni, ce sunt folosite in diferite scopuri.

Ce este o ambarcatiune?

Ambarcatiunea este o constructie plutitoare cu dimensiuni relativ mici, a carei propulsare poate fi realizata prin diferite modalitati. Vapoarele mari sau vasele militare de pilda nu pot fi catalogate drept ambarcatiuni, mai degraba fiind introduse in categoria de nave. Termenul de ambarcatiune este utilizat ca si sinonim pentru barca.

Propulsarea ambarcatiunilor

Punerea in miscare si implicit deplasarea pe apa a unei ambarcatiuni este realizata prin mai multe metode.

Asadar, in functie de modalitatea de propulsare, avem: ambarcatiuni cu rame (vasle), ambarcatiuni cu vela, acea panza care pune barca in miscare sub actiunea vantului (corabii, de pilda), ambarcatiuni cu motor si ambarcatiuni cu motor si vele, unde motoarele au putere mica, si fac posibila deplasarea barcii atunci cand nu bate vantul.

In ceea ce priveste modelele prevazute doar cu motor, acesta din urma poate fi inboard sau outboard.

Intrebuintarile ambarcatiunilor

Aceste tipuri de barci pot fi utilizate in mai multe scopuri, si anume: pentru pescuitul in larg (ambarcatiuni pescaresti), pentru transportul pe distante mici al persoanelor sau diferitelor materiale, in scopul desfasurarii unor activitati sportive, pentru salvarea oamenilor (ambarcatiuni de salvare) sau petrecerea timpului liber (ambarcatiuni de agrement), cum ar fi iahturile.

Materiale utilizate pentru confectionare

Printre cele mai populare materiale folosite in constructia unei ambarcatiuni se numara: lemnul, metalul si materialele plastice.

Lemnul de esenta exotica, dar si fagul, bradul, stejarul, pinul sau frasinul reprezinta prima optiune a producatorilor cand vine vorba de realizarea ambarcatiunilor din acest tip de material. Intretinerea unor astfel de barci poate fi costisitoare avand in vedere faptul ca vopselele si lacurile care acopera lemnul trebuie reinnoite in mod constant pentru protectia materialului si implicit prelungirea duratei de viata a barcii.

In cazul ambarcatiunilor din metal sunt folosite materiale cu o rezistenta deosebita impotriva coroziunii, in special otelul. Pentru cele militare este utilizat titanul, iar in ceea ce priveste ambarcatiunile de agrement, de cele mai multe ori se opteaza pentru aluminiu.

Ambarcatiunile fabricate din materiale plastice (termodeformabile si termorigide) au parte de finisaje deosebite insa, dezavantajul acestora consta in rezistenta scazuta cand vine vorba de factorii de mediu. Materialele plastice se folosesc indeosebi pentru confectionarea ambarcatiunilor de agrement si a celor utilizate in competitiile sportive.

Inmatricularea ambarcatiunilor

Operatiunea de inmatriculare nu este specifica doar autoturismelor, ci este valabila si in cazul ambarcatiunilor, exceptie facand cele propulsate cu ajutorul fortei umane, sau cele a caror lungime nu depaseste 7m, cu conditia ca motorul acestora sa nu fie mai mare de 15kW (20.11 CP).

Inmatricularea ambarcatiunilor se realizeaza la ANR (Autoritatea Navala Romana), numarul astfel obtinut fiind inscriptionat pe ambele parti ale ambarcatiunii.

Pentru a vedea firmele inscrise in catalogul de afaceri Zoom-Biz puteti accesa categoria “Auto/Moto” – subcategoria “Ambarcatiuni”.

Leave a Reply