Acoperisuri verzi

acoperis verde

Draniţa are un anumit avantaj in cazul acoperisurilor verzi, aceasta fiind aşezată direct pe casă , ca niste solzi de peşte, dupa care apoi se da cu ulei de in, inclusiv cu lapte de var, in unele cazuri.

Există pe piata de specialitate atat uleiuri speciale cat si diferite soluţii utilizate pentru tratarea lemnului. Aşa dupa cum am mentionat si mai sus, sunt tratate si acoperite casele, folosindu-se draniţe ce au de peste 60 chiar 70 de ani si cu toate astea, încă nu trebuie intervenit asupra acestor acoperişuri ceea ce inseamna in mod evident un avantaj al acestor acoperisuri considerate a fi ecologice. Un secret pentru o longevitate mare a acestui tip de acoperiş are in vedere inclusiv in hornurile care ieşeau în pod, acest lucru dand o durată de viata si mai mare învelişului facut din lemn. Fumul ce se duce direrct in pod are rolul sa întăreasca draniţa mult in asa fel incat nu e atacată de carii sau de alte insecte. Lucrul acesta explică de ce acoperişurile ce sunt in acest fel construite, erau foarte înalte.

 

Caracteristicile caselor ecologice

 

In cazul caselor tradiţionale, o casa care are două camere, bucătărie, dar si hol, cămară şi o magazie mică unde se pot depozita uneltele, necesita aproximativ 10.000 – 12.000 de draniţe. Doar un om este nevoi să lucreze insa pentu o iarnă întreagă la pregătirea draniţei, daca acoperisul casei urmeaza sa fie acoperit cu materialul acesta.

Draniţa poate fi batuta numai într-un singur rând sau în două ori trei rânduri, pentru fiecare din modele şi in acelasi timp, fiecare mod de aranjare sa fie ales de client atunci când doreste sa aiba un acoperiş nou sau atunci cand e preluat modelul acesta, ori in cazul in care se vrea restaurarea sau repararea acoperisului actual. Capetele draniţei sunt practic petrecute unul peste celalalalt, in asa fel incat să nu poata pătrunde apa in pod, deloc. Pe vremuri, pentru îmbinarea draniţelor se foloseau cuie ce erau fabricate dintr-un lemn de tisă, insa acum se folosesc cuiele din metal. Acoperişul caselor cu draniţă este important deasemeni sa aiba pantă mare, asta pentru a elimina cat mai repede apa dar şi zăpada ce se poate depune pe acoperis.

 

Conform specialiştilor, acum sunt circa 4 – 5% dintre casele bătrâneşti acoperite cu draniţă. Tipul acesta de acoperis are avantajul acoperisurilor verzi ce se cauta mai mult in ultimii ani , fiind unul considerat foarte bun şi deasemeni rezistent. Dacă este respectată perioada în care este bine sa se taie lemnul dar şi fluxul tehnologic al obţinerii acoperisului, atunci draniţa poate avea o durată de viata foarte lungă. Draniţa bine întreţinută poate rezista si 100 de ani, in momentul de fata existând case vechi ce au mai mult de o sută de ani la care s-au facut numai mici intervenţii in privinta acoperişului.

 

Draniţa versus materialele moderne

 

Acoperişurile moderne maiexact cele din tablă, facute din plăci ceramice sau materiale bituminoase sau plasticate au o garanţie mare, dar nimeni nu poate sa ştie cu exactitate care va fi comportamentul acestora în timp, asta deoarece sunt pe case numai de câţiva zeci de ani.

Leave a Reply